ایران ـ اجتماعی
۹ میلیون بیسواد مطلق در ایران مطابق آخرین آمار رسمی
رئیس سازمان نهضت سوادآموزی از وجود نزدیک به ۹ میلیون بیسواد مطلق در ایران خبر داد. علی باقرزاده، رئیس سازمان نهضت سوادآموزی ایران میگوید، طبق شاخص سواد در گروه سنی شش سال به بالا، آمار کل نفراتی که بیسواد مطلق هستند، هشت میلیون و ۸۰۰ هزار نفر است و از این تعداد شش میلیون نفر بالای ۵۰ سال سن دارند. آمار کمسوادان نیز ۱۰ میلیون نفر است.
بیسواد مطلق کسی است که قادر به خواندن و نوشتن نیست. این افراد برای سوادآموزی در سازمان نهضت سوادآموزی ثبتنام میکنند. سازمان نهضت سوادآموزی پس از انقلاب در سال ۱۳۵۸ با هدف ریشهکن کردن بیسوادی تأسیس شد؛ لیکن به نظر میرسد که نه تنها این سازمان متناسب با قدمت پایهگذاریاش، بهرهای از چیرگی بر پدیده بیسوادی نبرده، بلکه بیشتر به یک ارگان هزینهبر تبدیل شده است.
امروزه بیسوادی در بسیاری از کشورهای جهان ریشهکن شده و در برخی از کشورهای منطقه نیز از بین رفته است. طبق آمار رسمی سازمان جهانی یونسکو، نرخ جمعیت باسواد در کشورهای منطقه از جمله ازبکستان، تاجیکستان، ترکمنستان، قزاقستان و قرقیزستان در آسیای میانه به ۱۰۰درصد رسیده است.
اما علی باقرزاده بدون اشاره به نقش دولت در عدم موفقیت در ریشهکنی بیسوادی آن را بیشتر یک مسئله اجتماعی دانست تا آموزشی. وی در این زمینه گفت که مهمترین مانع راه باسوادی از ابتدای انقلاب تا کنون “نبود تقاضای اجتماعی” بوده است. او هرچند که همچنین مهمترین راهکار را در این مسیر “الزامآور کردن سوادآموزی” خواند که در بسیاری از کشورها نیز اعمال شده است، ولی به اقدامات عملی حوزه تحت مسئولیت خود جهت رفع موانع سوادآموزی و تسهیل سوادآموزی ـ بخصوص برای اقشار کمدرآمد ـ نمیپردازد. او همچنین گفت، نرخ بیسوادی در برخی اتباع خارجی به ویژه در اتباع افغانستانی بالاست.
شایان یادآوری است که یکی از هدفهای هزاره سوم که رهبران کشورهای جهانی در سال ۲۰۰۰ خود را به رسیدن به آن متعهد کردند، فراهم نمودن امکان سوادآموزی همگانی تا سال ۲۰۱۵ میلادی بود.
یونسکو اما چند سال پیش فاصله ایران را تا این هدف “دور” ارزیابی کرده بود؛ فاصلهای که با توجه به آماری که اخیرا رئیس سازمان نهضت سوادآموزی ایران ارائه کرده و در بالا به آن اشاره شد، ناامید کننده ارزیابی میشود.
به کانال تلگرام ایران کارگر بپیوندید https://t.me/IranKargar96