ایران – اجتماعی
دریاچه ارومیه ؛ آخرین رمق حیات با پسرفت آب آن
روند خشکی دریاچه ارومیه به رغم وعدههای دولتی برای احیای این دریاچه، مجدداً از سر گرفته شده است.
مدیر دفتر استانی ستاد احیای دریاچه ارومیه میگوید که وسعت فعلی دریاچه ارومیه ۲۲۷۶ کیلومتر مربع است که نسبت به سال گذشته ۲۳ کیلومتر کاهش داشته است. تراز سطح آب دریاچه در تاریخ ۱۹ فروردین دو سانتیمتر نسبت به سال گذشته کاهش یافته است. این در حالی است که تا کنون از سدهای استان آذربایجان غربی ۲۴۹ میلیون مترمکعب آب به دریاچه ارومیه سرازیر شده است.
۵۲ میلیون متر مکعب از سد شهر چای ارومیه، ۱۷۰ میلیون مترمکعب از سد شهید کاظمی بوکان، ۱۲میلیون مترمکعب از سد مهاباد و ۱۵میلیون مترمکعب از سدساروق تکاب به پیکره دریاچه ارومیه از اول اسفند۹۶ تا ۱۵ فروردین سالجاری رهاسازی شده است. براساس برنامه ابلاغی، امسال ۲۸۵ میلیون مترمکعب آب از سدهای استان به دریاچه ارومیـه رهاسازی میشود.
این درحالی است که در سال ۹۶، از ۸۲۰ میلیارد تومان اعتبار ابلاغی به ستاد دریاچه ارومیـه تنها ۳۷۰ میلیارد تومان به دست این ستاد رسیده و تا کنون هیچ کمک ارزی برای احیای دریاچه ارومیـه جذب نشده است.
هر چند که کاهش نزولات جوی و بروز خشکسالی نیز از دیگر مشکلاتی است که روند احیای این دریاچه را دچار مشکل کرده است، اما اینها همه نمیتوانند سپر انتقادات بجای مردم و فعالان محیطزیست نسبت به بیعملی دولت باشد.
در اواخر آذر ماه ۱۳۹۶ طی گزارشی آمده بود که ۳۲۳ کیلومتر از وسعت دریاچه ارومیـه کاهش یافته و در مقایسه با سال ۱۳۹۵ تراز آب دریاچه ارومیـه ۲۷سانتیمتر کم شده است.
پژوهشهای کارشناسی از کاهش بیش از ۸۰ درصدی مساحت کل دریاچه ارومیه طی دو دهه گذشته حکایت دارد؛ به این ترتیب این دریاچه معروف کشور به کمترین میزان سطح وسعت خود رسیده است.
این وضعیت حاصل کلان سیاستهای اقتصادی دولتهایی است که طی سالیان گذشته تمام تلاششان جهت تأمین منابع مالی برای ادامه حضور نظامی در کشورهای مختلف منطقه بوده است و بهبود وضعیت زیست محیطی در مناطق مختلف کشور کمترین جایی در سیاست گذاریهای آنها نداشته و ندارد. بدین ترتیب ما شاهد مرگ آرام و خاموش و غمانگیز بسیاری از منابع طبیعی کشور هستیم زاینده رود، رود کارون، دریاچه بختگان ، دریاچه ارومیه و . . . از این جمله اند.
به کانال تلگرام ایران کارگر بپیوندید https://t.me/IranKargar96